Grootvader

Beste wereld,

De voorbije dagen ben ik wat ziek geweest, op het randje van koorts.
Ook nu ben ik pas opgestaan. Koortsslaapje, tobbend over de voorbije dag.

Wist u trouwens dat mijn grootvader vandaag werd begraven?
Hij is verleden vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden.
Ik ben blij dat ik hem vorige maand nog heb gezien, maar eerlijk gezegd, het was niet leuk om hem te zien lijden.

Vandaar dus, een dag om over na te denken.

Had ik de energie gehad, dan had ik gerust een tekst willen voorbereiden om te brengen tijdens de begrafenis, maar toegegeven, je kan je energiepeil niet altijd zelf kiezen.
Erover nagedacht, dat wel. Maar opa was zo met oma verbonden dat het me te moeilijk leek om iets te schrijven dat specifiek en persoonlijk genoeg was. De essentie werd via een tekst van mijn nicht gebracht, waarvoor dank.

Mijn oma is, na een lange strijd, samen met het deel van mijn grootvaders hart dat ze 62 jaar eerder veroverd had, eind 2011 overleden.

Om te weten wie mijn grootvader was, is het belangrijk in te zien dat zijn levenservaringen hem tot een efficiënt zakenman gedoopt hadden.
Wist u trouwens dat hij mij de afgelopen jaren 2 brieven stuurde? Dit was de periode voorafgaand aan het overlijden van mijn grootmoeder.
Doordat ik me enige tijd heb beziggehouden met het digitaliseren van onze stamboom kwam hij al gauw met dit soort brieven bij mij terecht.
Hieronder publiceer ik er één van die voor mij ongelofelijk sterk zijn karakter weerspiegelt.
Vooral de laatste zin doet me telkens weer glimlachen.

Ik ben blij dat ik mijn grootouders heb leren kennen want zelfs nadat wij met al ons verdriet en al onze zorgen al lang verdwenen en vergeten zijn, zal u blijven draaien.