Bleekselderij is een aphrodisiacum?

Met die woorden bepaalde m’n vriendin de titel van het blogitem van deze dag.
Na wat opzoekingswerk moet ik echter besluiten dat bleekselderij (ook wel witte selder genoemd) helemaal geen aphrodisiacum is.

Dit is het resultaat van wat google-werk:

Bleekselderij is een kruidachtige plant met sterk ontwikkelde bladstelen. De stelen zijn groengeel van kleur. Soms zit er aan de steel nog blad. Bleekselderij is nauw verwant aan de blad- en knolselderij. Vroeger was bleekselderij een echte kookgroente, nu staat de groente vooral bekend als saladegroente. Bleekselderij heeft een vochtafdrijvende werking. De groente is het hele jaar verkrijgbaar. Ze komt uit eigen land en wordt ook geïmporteerd uit ondermeer België, Israël, Spanje en Frankrijk.

Vitamine C : veel
Vitamine B : aanwezig
IJzer : aanwezig
K-joules : 51 per 100gr.
Kcal : 12 per 100gr.

Ik besloot eigenlijk om hier een item aan te wijten doordat ik gisteren enorm lekkere Crème Soubise soep gemaakt heb (ongeveer een literke of 2) en dit vooral om ervoor te zorgen dat mijn vriendin niet telkens van dienen bucht uit flessen van den Delhaize moet eten en omdat het interessant is doordat ik veel koolhydraatjes en vitamientjes moet innemen als loper, maar later meer daarover.

Dit is mijn persoonlijk recept voor deze lekkere soep:

1 liter water
1 bouillon blokje
1 ajuin
2 teentjes look
4 wortelen
1 volledige witte selder

Dit goedje aan de kook brengen en ondertussen mixen tot er een soepachtige brij overschiet.

Ondertussen in een andere pan:

1 bouillon blokje
0,5 liter melk

De melk aan de kook brengen tot het bouillonblokje gesmolten is.

Vervolgens in de derde kookpot 5 eetlepels Maïzena Plus oplossen in een beetje koude melk door goed te roeren.

Deze brij bij de kokende melk gieten en een kwartiertje laten doorkoken zodat de melk begint te binden.

Nootmuskaat toevoegen tot je een bruine tint krijgt.

Deze béchamel saus bij de soep gieten en dan voorzichtig roeren zodat je een crèmeachtige brij krijgt…et voila: smullen maar!

Belangrijk voordeel van selderij: bevat heel veel calcium dus goed voor de botten
Belangrijk nadeel van selderij: selderij dehydrateert, dus water drinken achteraf is geen overbodige luxe

Het resultaat:

Eén gedachte over “Bleekselderij is een aphrodisiacum?”

  1. En na enkele uurtjes begint het boeltje te binden zodat het uiteindelijk één dikke vurte pap wordt.

Reacties zijn gesloten.